Sayfalar

29 Ocak 2011 Cumartesi

Yaşayan Kayalar




İlginç bitkiler listesinin olmazsa olmazıdır Lithops'lar, çift yumru şeklindeki gövdeleriyle böbrek ve benzeri bir çok insan vücudu kısmına benzetilirler... Özellikle arkadaşlarınızın bu bitkiyi gördüklerinde verdikleri tepki bile, küçük bir Lithops koleksiyonu yapmaya yeterli sebep olabilir!



Yunanca "lithos"(kaya) ve "-ops" (yüz) kelimelerinin birleşimiyle adlandırılan bitki Living Stones olarakta bilinir. Güney Afrika kökenli bu sukkulent ailesi ilk olarak 1811'de keşfedildi. Özellikle Namibia, Botswana ve Güney Afrika'da yayılım gösteren Lithops'ların yeni türleri hala keşfedilmektedir. En son botanik dünyasına giren L. amicorum 2006 yılında bulunmuştur.
İstekleri: Lithopslar, kaktüs dünyasında 'etli bitki' olarak adlandırılan sukkulentlere üyelerdir. Sukkulentlerin bir çok özelliğini taşırlar. Dolayısıyla, Lithops sahibi olmak isteyen biri bu ayrıntıyı gözden kaçırmamalıdır.

Lithopslar 2 dönemlik bir yaşam döngüsüne sahiptirler. Kış başlangıcı çiçek açan bitki yağışlarla birlikte tohum kesesini oluşturur. ilkbaharda tohum gelişimini tamamlayan bitki yeni gövdeyi oluşturmaya başlar. Bu işlem tomurcuğun eski gövdedeki suyu emerek şişmesiyle oluşur. Bu sebeple bitki gelişimini tamamlayana kadar olabildiğince az su verilir.
Yetiştikleri topoğrafya ya yıllık 70cm/cm² düşen Lithopslar uzun süren kuraklıklara ihtiyaç duyup, bitkinin saksısı hiç bir zaman tamamen sulanmamalıdır.
Yüksek ışıkta düzenli gelişim gösteren Lithopslar yazın yakıcı güneşinden korunursa renkleri daha canlı olur. Tohumdan çıkan bitkininse güneş ışığına alışması zaman alır.
Tüm kaktüsler ve sukkulentlerde olduğu gibi, toprağın drenajı çok önemlidir. Bu nedenle kum, çakıl,vermikulit,perlit ve torf karışımı topraklar dikim için uygundur. Bitki gelişim döneminde kemik tozu yada kaktüs besini ile gübrelenirse üremesi daha sağlıklı olur.



Bitkinin gövdesinde bulunan lekeler kök yapısıyla simetri gösterir. Yani bitkinin üstündeki şekil ve renklerin dağılışı, bitki söküldüğünde kök yapısında da görülür. Yaşlı bir Lithops kolonisi..

Yaşlı bir Lithops kolonisi..



Ben Lithopslarımı minik bir serada yetiştiriyorum. Evimdeki 2. seneleri ve şimdiden bir sürü kardeş oldular :)







Resimdeki L. Lesliei'lerden soldaki tohum kesesi oluşurmakta. Sağdaki bitki ise büyüme döneminde. Yakında yeni bir Lithopsum olucak :D








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder