Sayfalar

15 Ocak 2011 Cumartesi

Kayaların arasında Dev Sarı Toplar, EchinoCactus...

Tanım: Mexico'nun tanınmış türlerinden olan Echino'lar Heinrich Hildmann tarafından 1891 de botanik dünyasına girdiler. Altın sarısı dikenleri ve küresel biçimli sade gövdeleri Golden barrel (altın fıçı) Cactus olarak adlandırılmalarını sağladı. Kaya bahçelerinde, ılıman ve sıcak iklim peyzajında karşımıza sık çıkan bir tür olsalar da doğada nadir bulanan kaktüsler arasındalar.20 yaşına gelen bitkiler yaz ortasında sarı  renkte çiçekler açarlar. İzleyen mart ayında da tohum keseleri olgunlaşır. Birkaç temel ihtiyacı karşılanan bitkinin büyümesi yaş ilerledikçe hızlanır. Birçok kaktüs gibi echinolar da uzun seneler yaşayabilirler. olgun bitkilerin çapı bir metreye ulaşabilir. 





İstekleri:  Bitki 10 C altında ki sıcaklıklarda zarar görür. drenajı yüksek topraklarda yetiştirilmelidir. kış aylarında suya az ihtiyaç duyması bitkinin dikkatli sulanmasını gerektirir. 



Gördüğüm en büyük Echino Muğla da Kaktüs Cenneti serasında 1972 te tohumdan çıkan bu bitkiydi..
Resimdeki Ford Connect Anahtarı 10cm, gerisi size kalmış   :)

Ve işte benim Echino'larla olan hikayem..

         Bodrumda liseye gittiğim yıllarda Oasis AVM'inin bahçesinde kaktüs bahçelerinden oluşan bir peyzaj düzenlemesi bulunmaktaydı. Bir öğleden sonra arkadaşlarımla yemeğe gittiğimiz bir gün, gruptan birisi bu bitkilerden birinin üzerine düştü. Arkadaşım için acı dolu bir gün olmuştu..  
Mart ayında tohum keseleri olgunlaşan bitkilerden, annemle elimizde kerpetenlerle tohum topladık. Balçık torfuna diktiğim tohumları istanbuldaki evimde kaloriferin üstünde muhafaza ettim. Her sabah merakla poşeti kaldırıp baktığım 2 haftasonunda, bu heybetli bitkilerin tohumdan mikroskobik denilecek küçüklükte çıkmaları komik bir görüntüydü. Zamanla alıştırarak güneş ışığına çıkardığım bitkileri 1 yıl boyunca nemli kapalı bir ortamda yetiştirmek zorunda kaldım. Sanırım habitatları olan çöllerde optimum şartları bulamadıkları için tohumla üreyemiyorlar. Doğada az rastlanmalarına bunun sebep olduğunu düşünüyorum(Bu da benim hipotezim  :D ) . Şu an daha büyük saksılara aktardığım bitkiler keyifle büyüyorlar.. Sanırım orta yaşlarıma geldiğimde evimdeki kaya bahçesinin gösterişli sakinlerinden olacaklar.. Ama ben şimdi bile onları çok seviyorum  :)





    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder