Sayfalar

21 Şubat 2011 Pazartesi

Distillery District, Toronto, Canada




Eğlence, kültür-sanat, alışveriş sektörleriyle tarihi dokuyu buluşturan Distillery District projesi Toronto şehir merkezinin doğusunda yer alıyor. 10 sokak ve 40’tan fazla binayı içeren bölgede, Gooderham and Wortsbinaları bir çok cafe, restaurant ve dükkanlara ev sahipliği yapmakta. Bölgedeki sanayi dokusu 1832’deGooderham and Worts şirketinin kurulumuyla başlamaktadır. Kanada tren yollarının ana hattı üzerinde bulunan ve liman kentinde olan şirket, 1860’ların sonlarna doğru özellikle viski üretimiylede dünyanın en büyük damatım friması haline geldi. Bölge 20. yyda endüstrileşmenin ve damıtım sektörünün yavaşlamasıyla sahipsiz kalıp giderek boşaltı. Çevredeki ticari ve endüstriyel binaların yıkılması ve 1990 yılında geri kalan damıtım frimalarınında kapanması yeniden gelişme ve yatırımlara olanak sağladı. Bölgenin potansiyelini, Kuzey Amerika’nın en büyük ve en iyi korunmuş Victoria dönemine ait endüstri yapıları oluşturuyordu. 1990’lar da ekonomik durgunluk bir duraklamaya sebep olsada bu yıllarda bölgede 2 konut binası inşa edildi. Bölge yeniden gelişim ve yatırımları beklerken özgün dokusu nedeniyle bir çok filme ev sahipliği yaptı.

2001 yılında bölge Cityscape Holdings Inc. tarafından satınalındı. Şirket bölgeyi yaya odaklı çok fonksiyonlu bir semte çevirdi. 2003’te halka açılan proje büyük beğeni gördü. Bölgenin yeni sahipleri tanınmış marka zincirlerini reddedip orijinal butikler, sanat galerileri, restaurantlar, kuyumcular ve kafeleri tercih ettiler. Binaların üst katları sanatçılara studio olarak tahsis edildi. Yeni tiyatro Young Centre for Performing Arts ,Soulpepper Theathre Company adı altında hizmet vermekte. Bölgenin çevresinde bulunun boş alanlar için konutlar ve ofisler planlanmaktadır. Yapılan tüm eleştirilere rağmen koruma ve tarihi binaları aktif olarak yeniden kullanma büyük çapta övgü aldı. Bölge Ontario Heritage Act tarafından National Heritage Site olarak 1976’da koruma altına alındı. National Geographic tarafından Kanada’da en çok turist çeken yerler arasında gösterildi. Çevredeki boş endüstri alanlarının dönüşümünün, bölgenin Toronto’da farklılaşan bir semt olma sürecini hızlandırması bekleniyor.


















Yukarıda kullanılan fotoğraflar projenin resmi sitesinden alınmışlardır. Projeyle ilgili daha detaylı bilgi edinmek için;http://www.thedistillerydistrict.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder